Ez már a harmadik. Hittünk is benne, meg néha nem is. Mondogattuk, hogy túl kicsi ez a falu, úgysem jönnek ide tömegével. Erre aztán sokan azt felelték, nem is kellenek ide tömegek. Aztán mondtuk azt is, hogy van éppen elég rendezvény a Balaton partján, minek itt még egy, és így tovább. És végül mégis csak összekaptuk magunkat, és bebizonyosodott, hogy bár minden kezdet nehéz, azért vannak érdeklődők, ha sokak örömére nem is özönlötték el ezt a kicsiny falut a máshol már megtapasztalt tömegek. És újból itt vagyunk. Az elmúlt két év gyönyörű szép, és szórakoztató produkcióin vagyunk túl, s természetesen még mindig vitatkozunk, hogyan lehetnénk még inkább észrevehetőek, de az már bebizonyosodott, hogy a mérték érték. Ha pedig valaki csak és csakis értéket közvetít, akkor örülnie kell annak, sőt, inkább úgy mondom, tudatában kell lennie annak, hogy előbb-utóbb beérik a gyümölcs, bár nagyon sok munka kell hozzá. S hogy beérett-e ez a gyümölcs, azt nem a mi tisztünk eldönteni, akik benne vagyunk a szervezésben, hanem az idelátogatóknak. Valamint Salföld lakóinak.
Ezt a falut újkori életében a szellemi élet képviselői támasztották fel, mint ahogy az egész Balaton-felvidéket. Régi mániám, hogy a szellemi élet ide betelepült képviselőire a Salföldi Dalföldnek még jobban kell támaszkodnia, mint eddig. Ehhez persze némi őrségváltásra is szükség van, mint ahogy ennek a jelei már a mostani és a tavalyi rendezvénysorozaton is megmutatkoztak. Magyarán az itt lakók, és a térségbe települt értelmiségiek feladata kell legyen, hogy a gyermekeiknek, unokáiknak átadják a stafétabotot, arra bíztatva őket, ötleteikkel, munkájukkal segítsék, hogy saját korosztályuk is megismerje a Salföldi Dalföld értékeit, és töltekezzen belőle.

     A mérték érték. Elnézve a magyar fesztivál életet, főképp a nyárit, ennek a kicsiny falunak nem lehet célja, hogy turista hordák özönöljék el. Nem lehet célja, hogy ne elit kultúrát adjon, mert lakóihoz ez nem lenne méltó. Abban kell hát kitűnnie, hogy mindenféle „lefelé nivellálási” kísérletet meghiúsítson, és csak tiszta forrásból táplálkozzon. Nagyon jó érzés, hogy az itteni állandó lakók, és az úgynevezett hétvégi házakkal rendelkezők gyermekei is munkatársai immár a rendezvénynek, amelyhez – értelemszerűen most már a jövő évire gondolok – várjuk is mindnyájuk ötleteit, hogy még inkább magukénak érezzék a Salföldi Dalföldet. Az elmúlt évek jól vizsgáztak, ezért is éreztük úgy, hogy folytatni kell.
A három mesés szám. S ez most a harmadik év, hogy van Salföldi Dalföld rendezvény. Hadd legyek egy kicsit misztikus! Sőt, számmisztikus! A három a számmisztikában a test-lélek-szellem hármasságára ugyanúgy utal, mint a múlt, jelen, jövő összefüggésére. Ezáltal egyben a kiegyensúlyozottság és a harmónia jelképe is. A cselekvés szintjén a 3 hordozza a kettő találkozásával létrejövő harmadikat, tehát magát a teremtést, alkotást, az eszmék megvalósítását. Ezen a helyen a megvalósításhoz szükséges anyagi támogatás szerencsésen találkozott az alkotó, teremtő erőkkel. Mindenkinek, aki a Salföldi Dalföld megvalósítását, továbbvitelét szívügyének tekinti, kívánjunk sok sikert az elgondolások, tervek megvalósításához, és a cselekvéshez szükséges kiegyensúlyozottságot és harmóniát. Hogy a mese ne érjen véget, ameddig bírjuk energiával.

 

Salföld, 2017. július 28.

KONDOR KATALIN
a Salföldi Dalföld háziasszonya