A vonósnégyes tagjait középiskoláig visszanyúló barátság köti össze, mégsem régóta zenélnek együtt. Különböző kamaraprodukciókban már volt alkalmuk együttműködni, ez a felállás azonban csak 2017 szeptemberében, a zeneakadémia vonósnégyes tantárgyának apropóján alakult. A közös munka az első pillanattól fesztelen, baráti hangulatban, mégis hatékonyan ment, hiszen a tagok mind a kamarazene elkötelezettjei. Ebben a munkában elsősorban tanáruk, Hargitai Géza,  a Bartók Vonósnégyesben eltöltött évtizedei alatt megszerzett tudásával segít a kvártettnek. A rendszeres órákon túl, előszeretettel vesznek részt mesterkurzusokon, ahol olyan nagytudású művészektől nyernek inspirációt, mint Takács-Nagy Gábor.
A kvártett az ifjúság zenei nevelésében is szerepet vállal, rendszeresen adnak ifjúsági koncerteket általános iskolákban, ahol nem csupán zenével örvendeztetik meg a gyerekeket, de bevezetik őket a koncertlátogatás rutinjába, valamint bepillanthatnak a kulisszák mögé.

A koncertről

„A fasizmus és a háború áldozatainak.”

Így dedikálta 8. vonósnégyesét Dimitrij Sosztakovics. A művet Drezdában írta. Ez azért is fontos, mert Sosztakovicsot nem csupán a fasizmus zsidó áldozatainak tragédiája ihlette meg, hanem a drezdai bombázás borzalmai is. Életét végigkísérte az elnyomás, műveivel lázadt Sztálin ellen. Ebben a művében nem csupán a fasizmus, a háború, hanem az elnyomás, a totális rendszer szörnyűségei, és Sztálin maga is megjelenik. Groteszk témáival örökérvényű igazságokat fogalmaz meg, és örökké emlékeztet minket a holokauszt szörnyűségeire.

A vonósnégyes tagjai:

Samu Enikő

Kiss-Varga Roberta – hegedű

Kindlinger Jessica – brácsa

Bali Gabriella – cselló


A koncert időpontja:

Július 8. /vasárnap/ 18:00

Helyszín: Salföldi Szent Máté templom


gomb_teljesprogram gomb_facebook gomb_instagram gomb_jegy

 

Quartet Trépide – Salföldi Dalföld YOUTUBE