Notice: Undefined variable: output in /home/rrvyxh/public_html/dalfold/wp-content/themes/dalfold/Dalfold/content-single.php on line 27

Notice: Undefined variable: separator in /home/rrvyxh/public_html/dalfold/wp-content/themes/dalfold/Dalfold/content-single.php on line 27

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje

“Ha azt kérdezik tőlem, mely művekben ölt testet legtökéletesebben a magyar szellem, azt kell rá felelnem, hogy Kodály műveiben. Ezek a művek: hitvallomás a magyar lélek mellett. Külső magyarázata ennek az, hogy Kodály zeneszerzői tevékenysége kizárólag a magyar népzene talajában gyökerezik. Belső oka pedig Kodály rendíthetetlen hite és bizalma népének építő erejében és jövőjében” – mondta barátjáról Bartók Béla.

A Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia koncertje Kodály Zoltán és Bartók Béla műveinek “népzenei talaját” mutatja meg. Mások mellett megszólalnak a zoboralji és a kászoni gyűjtésének dallamai, a VoxPat pedig Kodály népdalfeldolgozásokkal és a Bicíniumokkal idézik meg a mester zeneszerzői és pedagógusi életművének részleteit. Bartók Béla gyűjtéseiből Körösfőről hangzanak el kalotaszegi hajnali dallamok. Az Európai Unió központjában bemutatott műsor vezérmotívuma – összhangban a fent idézett mottóval – hogy a magyar népzene az európai népek zenéjének egy fontos darabja. Egyik sem értelmezhető a másik nélkül.

HUNGARIAN FOLKEMBASSY

Az angol-olasz-történelem szakon végzett Junior Prima-díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály által alapított Hungarian FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül segíthetik Magyarország kultúrdiplomáciáját, továbbá megmutatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. Fontos számukra, hogy nemzetközi szinten képviseljék, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében, néptáncban. E céllal járják a világot: az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, többször turnéztak Lengyelországban, koncerteztek Észtországban, Kanadában, Pakisztánban, Tajvanon, Hong Kong-ban és Indonéziában. Náisz-Köszönjük című műsoruk a cigányság magyar kultúrában betöltött szerepét mutatja be a zene nyelvén. 2016 júniusában jelent meg első kiadványunk Felsütött a nap az égre címmel. Ezen a dupla DVD-n összesen 33 énekes és zenész barátjukkal 7 órányi zenét rögzítettek karaoke formátumban azzal a céllal, segítsék a népdalok mindennapi életbe való visszajutását. 2018-ban jelent meg Hetényi Milánnal Népdalok a kornak – Arany János, a nép ajkántovábbélő versei című lemezük. A zenekart minden péntek este lehet hallani 19 órától a Continental Hotel Budapest – Araz Étteremben.


www.folkembassy.hu


A koncert időpontja:

Július 6. /szombat/ 20:15

Helyszín: Dalföld Nagyszínpad


gomb_teljesprogram gomb_facebook gomb_instagram gomb_jegy

Hungarian FolkEmbassy és Bognár Szilvia – Salföldi Dalföld YOUTUBE: