Mindkét zenésznek volt már alkalma bepillantani, milyen különleges helyszín is Salföld, így a mostani koncertre korábbi benyomásaik alapján állítják össze a műsort. Első duóalbumuk, a Lifelover dalai mellett az idén év végén megjelenő, új lemezükről is adnak ízelítőt, illetve teret engednek a helyszín által inspirált improvizációnak, többek között egy számot játszanak a salföldi harangokkal.

2016. július 2-án, 19:30-tól a Salföldi Dalföld színpadán: Harcsa Veronika és Gyémánt Bálint

“Éppen ideje, hogy az egész világon felfigyeljenek a duóra.” – az osztrák Kultur a Lifeloverről

“Csodálatos!” – Jazzpodium

“A duó minimális erőfeszítéssel maximális hatást ér el!”spiegel.de a Lifeloverről

Harcsa Veronika énekes és Gyémánt Bálint gitáros a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem jazz tanszékén voltak osztálytársak. Egyikük Brüsszelben, másikuk Oslóban tanult tovább, mégis egymás legfontosabb zenésztársai lettek. Együttműködésükhöz eddig két Fonogram-díj, öt lemez és számtalan fontos koncert kötődik. Kezdetben az énekesnő quartet-jében és a Bin-Jip nevű kísérleti elektronikus projektben zenéltek együtt, duóként két éve dolgoznak aktívan.

Közös lemezük, a Lifelover 2013. októberében teltház előtt debütált a Művészetek Palotájában, Nyugat-Európában pedig 2014. márciusában került a boltokba a berlini Traumton Records gondozásában. Az énekesnőnek korábban nagy sikerrel jelentek meg lemezei Japánban, így természetesen a Lifelover is kiadásra került a tokiói Whereabouts Records gondozásában.

A Lifelover-en hallható repertoárt közösen írták, a darabokra egyaránt jellemző a dalszerűség és a kreatív, improvizatív előadásmód. Mindkettejük számára izgalmas kihívást jelentett, hogy a puritán hangszerelés ellenére sokszínűvé, változatossá tegyék az anyagot. Az angol nyelvű, személyes ihletettségű szövegeket a korábbi lemezekhez hasonlóan itt is az énekesnő írta.

A duót 2015-ben többszáz jelentkező közül beválogatták a Jazzahead! European Jazz Meeting showcase műsorába.

– Kezdetben Bálinttal csak örömzenélni álltunk ki, ám a színpadon megélt felszabadult kísérletezés hamar kedvet adott egy duóalbum elkészítéséhez. A kettesben folytatott műhelymunka érzékeny egyensúly, olyan szintű ráhangolódást, elmélyülést kíván, amit korábbi zenei munkáim során csak ritkán tapasztalhattam. – nyilatkozta Harcsa Veronika.

– Mindkettőnkön nagyobb a felelősség, mintha teljes zenekarral állnánk a színpadon. Ebben a formációban többféle szerepet is betöltünk, hiszen mindketten szólisták, kísérők, ritmushangszeresek vagyunk egyszerre. Az összetettebb hangzások érdekében Veronika és én is használunk loopert, mely élőben felvett hangminták visszajátszásával gazdagítja a hangképet. – mondta el Gyémánt Bálint.

Harcsa Veronika jelenleg kétlaki életet él, Budapest és Berlin között ingázik. Berlinben havi rendszerességű koncertsorozatot vezet, melyre minden alkalommal a helyi szcénából hív egy vendéget.Videók: