2021. augusztus 13. péntek 16:00 Tőke Gyula Pajtája

Bódás Zsuzsanna JazzBarokk koncertje és Korényi János kiállítása

A koncert egyik különlegessége, hogy Bódás Zsuzsanna JazzBarokk projektje családja előadásában hallható, másrészt a szólóhangszer kromatikus szájharmonika lesz, amin világviszonylatban kuriózumnak számít mind a barokk, mind a jazz műfaja.


A Salfödi Dalföldön elhangzó JazzBarokk koncert talán legillusztrisabb helyszíne a Magyar Rádió Márványterme volt 2016-ban. Itt kvintett formációban hangzott el Weisz Gábor Klasszikus és Jazz című sorozatában, telt háznál. 

A salföldi péntek 13.-i koncert különlegessége kettős: egyrészt az öttagú Korényi család előadásában hallható, másrészt a szólóhangszer kromatikus szájharmonika lesz, amin világviszonylatban kuriózumnak számít mind a barokk, mind a jazz műfaja, jelen esetben ezek ötvözete.

A zenéről: 

Bódás Zsuzsanna JazzBarokk projektjében - ahogy az elnevezés is mutatja - a jazz és barokk világa alkot szintézist.

A már ismert feldolgozásoktól eltérően itt a barokk zene jazz-esítésével szemben a jazz "barokkosításáról" van szó, ugyanis a zene megkomponált barokk eleme is egy magas szintű alkotó folyamat eredménye. Az alkotás során fontos szerepet játszik az improvizáció is, mely a két stílus rokonságának az alapja.

A feldolgozott jazz standard-ek ismert barokk formákban (ouverture, prelúdium, ária, chaconne, gigue) jelennek meg, melyek pontosan követik a standard-ek harmóniai vázát. Ezáltal jöhet létre a két stílus egyidejű megszólaltatása, amely egy sajátos zenei időutazásban részesíti az igényes hallgatót. Az előadás során egy-egy zeneszámon belül egyszerre hallhatunk tehát jazzt és "barokkot".

A JazzBarokk koncertet kiállítás is kíséri. A szólista Korényi János képzőművész, aki hatodik éve a bécsi Belvedere alkalmazott festő restaurátora. Sokrétű munkásságából egyrészt a soproni Színház felkérésére a Peer Gynt előadáshoz készült illusztráció-sorozat, másrészt két zenész szobra és a Szent-György hegyi Jazz pincéjéhez készült szobrainak vázlatrajzai lesznek kiállítva a pajtában. A belinkelt videóban egy másik alkotása - egy saját tervezésű luxus safe - látható, feleségével Bódás Zsuzsannával ez volt az első közös művészeti projektjük, amelyben a bemutatott műtárgyat Zsuzsanna saját JazzBarokk szerzeményével festi alá.