2021. augusztus 15. vasárnap 20:30 Nagyszínpad

Mezei Szilárd Quartet koncert

Vendég: Ivan Burka, Ervin Malina – SRB


A quartet zenéje igen széles spektrumot ölel fel, a teljesen szabad improvizációtól a szigorúan megírt kompozíciókig, stílusában pedig – Mezei más formációihoz hasonlóan – a magyar népzenei gyökereken, a kortárs zenén és a modern jazzen alapul, s a hangzását alapvetően meghatározó két húros/vonós és két ütőhangszer felállásban mindegyik tag szólistaként van jelen.

Közreműködik:
Mezei Szilárd - brácsa
Ivan Burka - vibrafon
Malina Ervin - nagybőgő
Csík István - dob

A Mezei Szilárd Quartet 2017-ben alakult, a 2000-től működő Mezei Szilárd Trió kibővített formációjaként, ekkor csatlakozott Ivan Burka újvidéki vibrafonos a Mezei Szilárd - Malina Ervin - Csík István alkotta trióhoz.

A zenekar repertoárja Mezei Szilárd kompozícióiból áll, amelyekben nagy szerepe van az improvizációnak. A quartet zenéje igen széles spektrumot ölel fel, a teljesen szabad improvizációtól a szigorúan megírt kompozíciókig, stílusában pedig – Mezei más formációihoz hasonlóan – a magyar népzenei gyökereken, a kortárs zenén és a modern jazzen alapul, s a hangzását alapvetően meghatározó két húros/vonós és két ütőhangszer felállásban mindegyik tag szólistaként van jelen.

A trió tagjai egyben résztvevői Mezei Szilárd nagyobb felállásainak is (quintet, septet, ensemble). Koncerteztek Európa több városában (Belgrád, Újvidék, Budapest, Krakkó, Graz, Klagenfurt, Ljubljana, Sibiu, Győr, Magyarkanizsa, stb).

A kvartettel 2018-ban és 2019-ben nagy sikerű koncerteket adtak Újvidéken, Magyarkanizsán, Budapesten (BMC) és Moszkvában (DOM).