2021. augusztus 14. szombat 22:00 Nagyszínpad

Rost Andrea koncertje

Koncert és dalénekesként a világ minden ismert és fontos koncertpódiumának vendége volt. A londoni Wigmoor Hall, a zürichi Tonhalle, vagy a bécsi Musikverein ugyanúgy helyszíne volt koncertjeinek, mint a los angelesi Hollywood Bowl vagy a tokyoi Suntory Hall.


Budapesten született, zenei tanulmányait a budapesti Liszt Ferenc Zene- művészeti Főiskolán végezte Bende Zsolt növendékeként. Még főiskolás volt, amikor a Magyar Állami Opera- ház ösztöndíjasaként elénekelte Júlia szerepét Gounod: Rómeó és Júlia című operájában, Gulyás Dénes rendezésében.

1989-ban első helyezést ért el Európa egyik legrangosabb énekversenyén, a Mirjam Helin Nemzetközi Énekversenyen. Diplomája megszerzése után nem sokkal, 1991-ben, a Wiener Staatsoper magánénekese lett. A Milánói Scalába maga Riccardo Muti hívta meg az énekesnőt a Rigoletto 1994-es bemutatójára. Gilda szerepében olyan átütő nemzetközi sikert aratott, hogy azóta is a Scala állandó visszatérő vendége.

Számos CD és DVD felvételen működött közre. Az új műfajok iránti nyitottsága jegyében pedig nemrégiben több hangoskönyvhöz kölcsönözte beszédhangját.

Díjak, elismerések:
Magyar Érdemrend Középkereszt - kitüntetés (2018)
Székely Mihály – emlékplakett (2011)
Bartók Béla – emlékdíj (2006)
Special Achievement Award (2005)
Kossuth-díj (2004)
Prima Primissima (2003)
Obersovszky – emlékplakett (2003)
Érdemes Művész (1999)
Hallhatatlanok Társulata, Örökös tag (1998)
Liszt-díj (1997)
Budapest díszpolgára
Kőbánya díszpolgára
Szolnok díszpolgára
Csepel díszpolgára
Budaörs díszpolgára