2021. augusztus 14. szombat 23:00 Tőke Gyula Pajtája

Vonós és moldvai táncház a Magyarhang Zenekarral és a FolkEmbassyvel

Házigazda: Vastag Richárd és párja


 Magyarhang Zenekar

A zenekar tagjai Mészáros Erzsébet, Mészáros Vince és Mészáros Mátyás testvérek.

Erzsébet, a zenekar prímása népzenész és zenetanár és az Attacca (HUN) világzenei formáció tagja, Vince, a zenekar brácsása népzenész és zenetanár. Mindketten a Zeneakadémia (LFZE) Népzene Tanszékén diplomáztak. Mátyás a zenekar bőgőse zene ismeret tanár és karvezetőként végzett a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, jelenleg tanítással, valamint énekléssel és karvezetéssel foglalkozik a Capella Silentium énekegyüttes tagjaként. 

Művész családban nőttek fel a Káli-medence egyik falujában. Életük és érdeklődési körük ott formálódott és alakult. A népzene és a képzőművészetek mellett a klasszikus zene és a többszólamú éneklés folyamatos jelenléte szőtte át gyermekkorukat.
A többszólamú éneklést a mai napig alkalmazzák vokális kompozícióikban, melyek a fívérek zeneelméleti tudásán, harmóniaérzékén és hármuk énekhangján alapulnak. A zenekar e sajátossága megfelelő bázisa lett a népzene értelmező előadásának is.

Még középiskolásként alapították meg a Magyarhang zenekart, mely választott nevének megfelelően a Kárpát-medence népzenei hagyományát ápolja. Alakulásuk óta több külföldi folklór fesztiválon is bemutatkoztak: Bukovinától Kínán át Nyugat-, Észak- Európáig. Itthon rendszeresen fellépnek, koncerteznek azzal a céllal, hogy a népzene gazdagságát a szélesebb közönség is megismerhesse.

FolkEmbassy

A zenekar tagjai:
Rosonczy-Kovács Mihály – hegedű
Könczei Bálint – brácsák
Lakatos Dávid – bőgő
Jobbágy Bence – cimbalom
állandó közreműködők:
Kubinyi Júlia – ének, Bede Péter – fúvós hangszerek 

A Junior Prima díjas prímás, Rosonczy-Kovács Mihály vezetett Hungarian FolkEmbassy 2011 óta működik azzal a céllal, hogy nemzetközi vonatkozású programokhoz adja hozzá a feldolgozatlan vonós magyar népzene értékeit.

A FolkEmbassy különleges hivatásának tekinti – innen a névválasztás is – hogy keresse azokat a zenei kapcsolódásokat, amelyek a zenén keresztül erősíthetik Magyarország kultúrdiplomáciai kapcsolatait, továbbá megmutathatják, milyen szerves kulturális egységet alkotnak Közép-Európa népei. 

Fontos számukra, hogy nemzetközi körben mutassák meg, hogy a különböző korok európai hagyatéka hogyan él tovább a magyar népzenében, néptáncban. Az utóbbi években felléptek a Milánói Expó megnyitóján, többször turnéztak Lengyelországban, Észtországban, Pakisztánban és legutóbb Tajvanon.