2022. június 25. szombat 17:00 Szent Máté templom

Ha Neul-Bit és Almira Emiri zongora koncertje

Közreműködik: Domonkos Máté (gitár) – felcsendülnek Johannes Brahms, Ligeti György, Paolo Marzocchi, R.I.Sokoli, Antonín Dvořák, Louis Moreau Gottschalk, Domonkos Máté művei


Koncertműsor:

Antonín Dvořák: Szláv táncok Op.46 : no.1 “Furiant” C-Dúr , Op.72: no.8. “Dumka” e-moll
Előadja: Almira Emiri(zongora) primo
Ha Neul-Bit(zongora) secondo

Paolo Marzocchi: „Moj e vogël si floriri” (Te kicsi aranyos- shkodrai népdal)
Előadja: Almira Emiri(zongora)

R.I.Sokoli: Albán darabok válogatás zongorára
Előadja: Ha Neul-Bit(zongora)

Ligeti György:5 piano pieces for 4hands 
III. Három lakodalmi tánc
 1. A kapuban a szekér 
 2. Hopp ide tisztán 
 3. Csángó forgós 
IV. Sonatina
V. Allegro 

Előadja: Ha Neul-Bit(zongora) primo
Almira Emiri(zongora) secondo

Isaac Albeniz Suite Espagnole
I. Granada(Serenata)
IV. Cadiz (Canción) 
Előadja: Domonkos Máté (gitár)

Domonkos Máté: improvizáció Balkán témára 
Előadja: Domonkos Máté (gitár)
Ha Neul-Bit(zongora) 

Johannes Brahms: Magyar táncok:

no.1. g-moll 
Előadja: Almira Emiri(zongora) primo
Ha Neul-Bit(zongora) secondo

no.5 fisz-moll
Előadja: Ha Neul-Bit(zongora) primo
Almira Emiri(zongora) secondo

Louis Moreau Gottschalk: Grand tarantella
Előadja: Almira Emiri(zongora) primo
Ha Neul-Bit(zongora) secondo

Almira albán-magyar kiemelkedő klasszikus zongoraművész, aki elsősorban az orosz avantgárd, a Zsidó Népzenei Társaság és különböző albán zenészek által komponált, elfeledett művekre összpontosít az utóbbi időben.

Európa-szerte együttműködik zeneszerzőkkel, és számos rangos helyszínen lépett fel, mint például a Teatro di Marcello (Róma), a Recanati Hall (Tel Aviv), a Művészetek Palotájában (Budapest), az Operaházban (Tirana), a Stefaniensaalban (Grác) és a Zene Akadémia (Koszovó).

Almira Emiri, albán születésű zongorista és zenei tanulmányait az Fierben, a Jakov Xoxa Zeneiskolában kezdte Maria Rafaelinél (Albánia). Miután 9 évesen megnyerte az Országos Zongoraversenyt (CICAL, Durrës), megtartotta első szoló koncertjét, és egy hónapos olaszországi koncertturnéra indul.

12 évesen Magyarországra költözött, hogy tovább tanuljon és zongorakarrierjét folytassa. A művésznő többször megnyerte a Magyar Országos Zongoraversenyt, később a Bartók Béla Konzervatóriumban és a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen, valamint az ausztriai Grazi Zeneművészeti Egyetemen végzett kamarazenész és szólista szakon.

Grácban megalapította a Babameto triót, valamint a Degustation Pianistic nevű zongoraművészekből álló formációt. Emellett elindította az Isralb Duót és más kamarazenei együtteseket, amelyek Ausztriában, Magyarországon, Franciaországban,Izraelben és másutt is felléptek.

Almirára olyan prominens tanárokkal dolgozott, mint Larisza Bornemissza, Ábrahám Mariann, Both Lehel, Bodoky-Krause Annamaria, Milana Chernyavska és Eugen Jakab. Emellett részt vett Dimitri Bashkirov, Rudolf Kehrer, Vitaly Margulis, Alexander Satz, Rohmann Imre és Rév Livia mesterkurzusain.

2014-ben és 2015-ben Almira meghívást kapott Franciaországba, mint a Párizsi Konzervatórium Concours-Festival zsűritagja, ahol a tehetséges új zongoristákat modern és kortárs zene értelmezésére ösztönzik.

Átfogó klasszikus repertoárjával – szólistaként és kamarazeneként is – a zongoraművész Európa-szerte koncerttermekben és fesztiválokon volt meghívott vendég. A kritikusok méltatták az „Almira Emiri & Friends” ellátott koncertsorozatát. Ezeket a koncerteket Albánia, Ausztria, Magyarország, Olaszország és Koszovó rádió- és tévécsatornái sugározták.

A Liszt Ferenc Zeneakadémián zongorművészként és zenetanárként kitüntetéssel szerezte diplomáit 2006 és 2008-ban. Felső- és középfokon tanított a Vienna Konzarvatóriumban, Budapesten.

2012-től szülővárosában Dél-Koreában folytatta a zongoraművészi pályafutását, ahol rendszeresen koncertezett, szólistaként, önnálló hangvesenyeken, kamara formációkban és zenekarokkal is. Továbbá felsőfokon tanított. Ebben az időben keimelten foglalkozott a koreai-magyar kulturális kapcsolatokkal, a Magyar Kulturális Intézettel és a Koreai Magyar Nagykövetséggel etöbb nemzetközi projektben vett részt. Mindezekért kitüntetést kapott egy, a koreai gazdasági életet meghatározó, kulturális, politikai médiumtól.

 Ebben az időszakban Szöulban elkezdte a doktori tanulmányokat, zongoraművész szakon.

 Szólókoncerteket és zenekari koncerteket tartott Magyarországon, Franciaroszágban, Koreában, Németorszában és Szlovákiában. 

Rendszeresen mutatott be nemzetközi zongora márkákat Frankfurtban, a Musik Messe-n, ezen gyártók felkérésére.

Több televíziós műsor és nyomtatott média is foglalkozott.

Domonkos Máté, gitárművész, akire jellemző egyéb társ művészetekben is kifejezni magát. Zeneszerzőként íróként Zenei témájú írásai jelentek meg Parlando, Papageno, Fidelio, Hangszerész felületeken is. Közös szerzői estét tartott Hollós Mátéval, bartók Emlékházban továbbá Önálló szerzői estje volt a Nádor teremben. Zenei íróként és publicistaként Artisjus díjat kapott. Több évig volt elnöke hangszerész szövetségnek titulus ban. Az utóbbi évtizedek egyik legjelentősebb hangszerész kiállítás fűződik nevéhez, amelyet a Műpában rendeztek. Művészi tevékenysége mellett sikeres vállalkozóként tevékenykedik