7. Salföldi Dalföld Összefoglaló

A 2022. évi, 7. Salföldi Dalföld fesztivál újra a szokásos, nyár eleji idősávban került megrendezésre, 2022. június 24-26. között.


A 2014 óta évente megrendezett háromnapos fesztivál küldetése, hogy a balatoni nyár zajától eltávolodva, koncertekkel, kiállításokkal és más kulturális programokkal szólítsa meg a Balaton-felvidék varázsát megélni vágyókat és a magaskultúra iránt érdeklődőket. Minden évben más-más főtéma adja a program, három zenei műfajra – komolyzenére, jazzra és népzenére – épülő gerincét.

A Bíró-Gombos Alapítvány által hetedszer megrendezett Salföldi Dalföld idén a Balkánra fókuszált, elsősorban zenén keresztül. Világhírű balkáni művészek mellett bemutatkoztak magyarországi dél-szláv fellépők. Nemcsak a féktelen mulatást garantáló rézfúvós és tamburás hagyományt (Boban Markovć Orkestar, Poklade), hanem a dél-szláv muzsika érzéki, finom arcát is megidéztük (Branka). Egy minikonferenciát is tartottunk, amelyben a Balkánt jártuk körül – elsősorban magyar geopolitikai és kulturális nézőpontból.

A Balkán mellett a Dalföld rendszeres programjai is folytatódtak: immár harmadjára tartottuk meg a Balatonfelvidéki Néptáncosok Találkozóját (házigazda: Vastag Richárd, kísér: Csernók Klára és Zenekara, zárókoncert: Kubinyi Júlia Autentico), és ismét volt koncert a pálos kolostorromban (Vujicsics Együttes). A klasszikus zenét Ha Neul-Bit és Almira Emiri zongorakoncertje és Domonkos Máté beszélgetései mellett egy különleges, népzenéből építkező produkció jelenítette meg (Giuco Piano), és volt jazz is minden mennyiségben (Boggie, Dresch Qartet, Baló Samu Trio). Az idén a nemcsak magyar, hanem balkáni táncházakat (Mydros) ezúttal népzenei karaoke is kiegészítette (FolkEmbassy és Fekete Bori). Idén is látogathattunk kiállításokat (Kovács Melinda, Mészáros Erzsébet, Szamódy Zsolt), nemcsak Salföldön, hanem Kékkúton, és megnézhettünk egy színházi előadást is a Gózon Gyula Kamaraszínház jóvoltából („De mi lett a nővel?”).

A fesztivál idén sem jöhetett volna létre a Nemzeti Kulturális Alap, a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Szerencsejáték Services Nonprofit Kft. nagylelkű támogatása, az önkéntesek, segítők, szervezők ingyenes és önzetlen munkája, illetve a hátteret biztosító partnerek nagyvonalú, odaadó hozzáállása nélkül.

Mindenkinek nagyon szépen köszönjük!

A eseményről készült képeket megtekinthető a galéria menüpontban.